
گستردگی، قدرت و اهمیت پژوهش برای انسان معاصر آنقدر مهم است که میتوان اذعان کرد که مجموعه فعالیتهای فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی میتواند پاسخگوی روح پر نیاز، ذهن نقادانه، دهن خلاقانه و ذهن متفکرانه شود که در سطوح زیر به برخی از آن جنبهها اشاره میکنیم.
1-پژوهش و یادگیری آکادمیک و غیر آکادمیک آن، خود یک گام از سواد است و چه بسا گنجاندن یک درس در این زمینه در مدارس بود که نه تنها یک گام به سمت پیشرفت است بلکه نسل جوان کشورمان را متوجه ضرورتها، نیازها، تحولات خارج از تصور و توانمدیها میکند.
2-امروز موضوع پژوهش در کشورمان بر این اصل اصرار دارد که بر خلاف انگیزشها و مقاصد فردی و اجتماعی، اهداف پژوهش نیز به مسیر انواع معرفت سیر کند که هر چه بهتر بتواند از اهداف ساده به اهداف پیچیده سیر کند.(حرکت از سمت توصیف به سمت تبیین و فهم)
3-هر پژوهش فعال در مسیر رشد توانمندیها میتواند به سوالات زیر پاسخ دهد:
الف)پژوهش نماینده کدام مورد، به چه دلیل و نماینده چه چیزی است؟
ب)آیا پژوهش میتواند استراتژیهای پژوهشی را در مسیر فهم و نشر بهتر ماهیتها، روشن کند؟
ج)پژوهش و محتوای آن چه ارزشها و سبکهای زندگی را در بین جوامع روشن میکند؟
4)پژوهش نقشی موثر در ایجاد رویکردهای مقرون بهصرفه در میدان فکر و عمل دارد و چه بسا خود ضمن بازنمائی جنبههای مختلف واقعیت، کمکی شایان به ایجاد، نشر و نهادینهسازی دانش در میان گروههای مختلف کند و به تصوری درست از نحوه شکلگیری، پیدایش و نشر و نمو دانش بینجامد که از نتایج آنهم به یقین ایجاد مدلهای تحقیقاتی و اهرمهای مستدل و مدونشده باشد که بتوان در تحقیقات بعدی از آن بعنوان یک نمونه قابل استناد استفاده کرد.
5)پژوهش نقشی موثر در اولویتها، سودمندیها، هدفمندیها، مشارکتها، کارهای فردی، کارهای جمعی و مقاومت در برابر تهدیدات، تحریمها و جنگها دارد.
6)توجه بر ابعاد پژوهش نشان میدهد که جهان معاصر امروز تا چه حد و میزان با حفظ حریم خصوصی و حریم عمومی در عرصههای مختلف، حق دادخواهی، حق بهرهمندی از اطلاعات و حق بهرهمندی از حوزههای مختلف شناخت روبرو است و چه بسا این موضوع را میتوان با اقدامات پژوهشی بکارگیری محتوا و تعداد پژوهشها، کسب کرد.
7-پژوهش بیان میکند در همه ردههای سنی و جنسی اطلاعات در چه بستر و زمینهای هستند بلکه چگونه پژوهش انجام دهیم و از چه مشکلاتی در این مسیر اجتناب کنیم.
ذکر این نکته بهجا است که تحقق اهداف ذکر شده در پرتو هفت گفتار شرح شده در گرو برنامهریزی و هماهنگی مستمر همه نهادها، سازمانها و ارگانهای دولتی و خصوصی و نهادهای مردمی است که این مراکز حتمأ بهطور مستقیم و غیرمستقیم با جامعه مردمی در ارتباطاند و همین موضوع است که امکان آگاهیبخشی و مصونسازی همه اقشار جامعه را از آسیبها و کاستیها فراهم میکند
مدینه صابری /خبرنگار